O Nama

Priča počinje u novembru 1949. godine kada se grupa srednjoškolaca počela zanimati za košarku. Ubrzo su odigrali dve prijatelјske utakmice, a januara 1950. godine održan je prvi košarkaški turnir u Titovom Užicu. Iste godine formirana su dva odelјenja za košarku, jedna u Gradskom gimnastičkom društvu, a druga u Sportskom društvu „Prvi partizan“. Kasnije su košarkaši Gradskog gimnastičkog društva prešli u Sportsko društvo „Sloboda“ da formiraju novi odsek za košarku. Takođe, tada je formiran i ženski tim.
1953. košarkaška sekcija prerasla u Košarkaški klub Sloboda.

Nagli uspon kluba počinje 1957. godine. Januara 1958. na tradicionalnom košarkaškom turniru u organizaciji Crvene zvezde košarkaši Slobode pokazali su sjajnu perspektivu. Takođe, klub je prvi put od svog osnivanja učestvovao u Košarkaškom kupu Jugoslavije. Košarkaški klub Sloboda od tada je neprestano u trećem stepenu jugoslovenskog takmičenja u košarci – Republičkoj ligi SR Srbije.

1962. godine, pod pokrovitelјstvom Valјaonice bakra Sevojno, košarkaški klub je promenio ime u Sevojno
1972. godine klub je promenio ime u Raketa.
Četiri godine kasnije, 1976. godine, klub je promenio ime u Prvi partizan koje se zadržalo do 1991. Najveći uspeh kluba bilo je učešće u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije u sezoni 1988/89. Igrajući zajedno sa velikim košarkaškim klubovima poput Partizana, Crvene zvezde, Jugoplastike, Cibone, Olimpije i mnogih drugih, klub je zauzeo 11. mesto.

Zbog raspada SFR Jugoslavije, klub nastavlјa da se takmiči u Prvoj ligi SR Jugoslavije. U sezoni 1991/92, klub je postigao 7. mesto, ali naredne sezone je ispao.
Od 1991. do 2006. godine klub je četiri puta menjao ime. Do 2001. godine, klub se zvao Užice. Zatim od 2001. do 2004. – Forma plej-of i od 2004. do 2006. – Gradina.
Posle 53 godine od osnivanja, klub se vratio u prvobitno ime – Sloboda !

U sezoni 2006/07 klub je postao prvak Regionalne lige Srbije i ostvario promociju u Prvoj B ligi Srbije. Klub je tamo proveo dve sezone i zbog loših rezultata u drugoj sezoni je ispao. U sezoni 2009/10, klub se takmičio u Srpskoj ligi, ali su se dogovorili sa ekipom Mašinca da zamene rang zbog teške finansijske situacije u Kralјevu. Sloboda je prešla u Košarkašku ligu Srbije, a KK Mašinac je prešao u Srpsku ligu.

U svojoj debitantskoj sezoni u najvišem muškom košarkaškom takmičenju u Srbiji, Sloboda je bila na 9. mestu, sa 12 pobeda i 14 poraza. Sledeće sezone klub je zauzeo mesto niže nego prošle godine sa 11 pobeda i 15 poraza.
2013. godine Sloboda je postigla veliki uspeh ostvarivši plasman na Kup Radivoja Koraća.

U sezoni 2013/14. ekipa Slobode ispada iz najvišeg ranga takmičenja, gde se ponovo vraća u sezoni 2018/19. kada uspevaju da se plasiraju i u Superligu.

Sezone 2019/20. košarkaši Slobode igrali su zaista sjajno, na kraju zauzevši visoko drugo mesto na tabeli Košarkaške lige Srbije odmah iza čačanskog Borca. Takvim plasmanom obezbeđeno je i učešće u ABA 2 ligi u pomenutoj sezoni, gde kasnije zapaženim partijama uspevaju izboriti plasman u play-off, ali nažalost bivaju poraženi u četvrtfinalu od tada prvoplasirane ekipe podgoričkog Studentskog centra.

Danas je košarkaški klub Sloboda stabilan i redovan učesnik najvišeg ranga takmičenja, Košarkaške lige Srbije, gde sa velikim uspehom participira već godinama, pri tom afirmisavši ne mali broj mladih igrača mahom poniklih upravo u redovima Slobode.

Veliki akcenat je stavljen na rad sa mlađim kategorijama gde su sve selekcije redovni učesnici Kvalitetnih liga Srbije, i gde su beleženi zaista ozbiljni rezultati.