SAOPŠTENJE KK SLOBODA UŽICE

KK Sloboda Užice osnovan je 1950. godine. Klub smo sa bogatom tradicijom i istorijatom, i svih ovih godina iznedrili smo brojne vrhunske košarkaše i sportske radnike.

Klub se u sezoni 2022/23. odlučio da formira jedan izuzetno mlad tim, gde je u rosteru koji broji 15 igrača, čak 10 momaka poniklo u našem klubu. Osim toga veliki broj tih mladih igrača su bili, a i sada su članovi reprezentativnih selekcija u svojim kategorijama. Sama ideja i koncept koji je klub odlučio da napravi zavredeli su ogromnu podršku i odobravanje javnosti, navijača i košarkaških radnika u celoj zemlji i regionu.

Osnovni razlog zbog čega želimo da se obratimo javnosti jeste da definitvno ukažemo na sve negativnosti koje su prisutne u okviru funkcionisanja Košarkaše lige Srbije, odnosno svih traumatičnih stvari koje je naš klub doživeo u prethodnom periodu. Kulminacija je bila na subotnjoj utakmici protiv ekipe KK Dinamik Balkan Bet Beograd.

Mi kao klub od početka sezone nismo želeli, a imali smo puno razloga i prava da se oglasimo i pre ovoga što se desilo na subotnjoj utakmici. Navešćemo samo nekoliko primera. Analizirajući sve utakmice koje smo do sada odigrali, vrlo simptomatično je to da je na pet utakmica koje su sudile određene sudijske trojke protiv našeg tima dosuđeno – od 35 do 48 slobodnih bacanja za protivnika.

– šesto kolo Metalac 41 bacanje u odnosu na 23 naša. To je utakmica na kojoj je doneto niz loših sudijskih odluka koje su direktno uticale na konačan rezultat, pa je sudija Milojević zbog toga bio kažnjen sa tri utakmice nedelegiranja.

– sedmo kolo protiv Zdravlja dosuđeno je 35 bacanja za njih, a za nas 22.

– deveto kolo sa Kolubarom 48 za njih, a za nas 23 slobodna bacanja.

– takođe, u 11. kolu sa Vojvodinom dosuđena su 44 slobodna bacanja, a 15 za nas (!?).

Ne ulazeći u kriterij suđenja, mišljenja smo da bi analizom istih utakmica nadležni organi mogli doći do vrlo interesatnih podataka koje bi dali odgovor na sve ovo prethodno navedeno.

Utakmica koja je odigrana sa KK Dinamik je primer nepoštovanja, a slobodno možemo reći i jedne otvorene tendencioznosti, na način da se urušava i srozava sve ono što jedan ozbiljan klub radi u interesu košarkaškog sporta, i dovode se u itekako nepovoljnu poziciju upravo ti mladi igrači, gde im se perfidno oduzima pravo da se sportski vaspitavaju i napreduju na način kako bi to trebalo da se dešava u nekim regularnim uslovima. Tokom same utakmice sudijska trojka – Jevtović, Matić, Šipka – sebi je dala za pravo da na najdirektniji način kreira tok i rezullat same ulakmice, odnosno donošenjem odluka koje su u suprotnosti sa pravilima igre iskreira i sam konačan rezultat. Ako izuzmemo niz odluka koje se vrlo jednostavno, ekspertizom mogu potvrditi i o tome će sigurno komesar za suđenje Milojković, kontrolor utakmice Maričić, delegat Vlahović i drugi kompetentni Ijudi zaduženi za to, odlučivati, ili su već odlučili. Odluka na kraju zadnjeg perioda utakmice kada je naš igrač Ilić postigao koš pre isteka vremena je odlukom dvojice sudija, Matića i Jevtovića, preinačena u odluku koju košarkaška pravila ne poznaju. Pri tome posebno naglašavamo da je to bio koš koji našem klubu donosi pobedu na ovoj utakmici. Od početka sezone naš klub je javno isticao koliko je uvođenje “istant replay” tehnologije nešto značajno za unapređenje košarkaške igre i kvaliteta suđenja. Ovo posebno naglašavamo zato što su dvojica sudija, Jevtović i Matić, imali priliku da pogledaju sporan trenutak koji smo prethodno opisali, i nakon pet do šest minuta usaglašavanja, preinačili i doneli odluku koja je u suprotnosti, i najdirektnija materijalna povreda pravila igre, i samim tim dodelili pobedu gostujućem timu.

Žalba koja je uložena nakon utakmice, odnosno mogućnost gledanja sporne situacije od strane kontrolora, komesara za suđenje i delegata utakmice koji su potvrdili sve ovo o čemu pišemo, samo još daje na težini i potvrđuje da smo bili u pravu. Kazne koje su izrečene prema sudijskog trojci (tri utakmice nedelegiranja), su najblaže rečeno žalosne i smešne, u odnosu na štetu koju su učinili našem klubu i košarkaškom sportu. Mi kao klub smo zahtevali da se nadležni organi KLS-a oglase i donesu odluke koje su u skladu sa svim događanjima na pomenutoj utakmici, drugim rečima da se utakmica registruje u korist našeg kluba !

Imamo utisak da rigidnost i nepoštovanje svega uočenog i navedenog u sklopu nekih nemuštih objašnjenja i traženja načina da se rezultat utakmice ne poništi, u perspektivi može izazvati tektonske poremećaje u sistemu i načinu funkcionisanja i rukovođenja KLS. I kakva god da bude odluka nadležnih organa Košarkaške lige Srbije, naš klub zasiguno neće odustati od permanentne borbe za regularnost i očuvanje integriteta ove organizacije, a samim tim i zaštite i očuvanja interesa našeg kluba.

KK SLOBODA – sportski direktor, Ratko Radovanović.

Evo i snimka poslednjeg napada košarkaša Slobode gde je, po našem skromnom mišljenju, ekipa Slobode oštećena jer su arbitri propustili da koš Alekse Ilića priznaju – bilo bez dosuđenog prekršaja, bilo uz njega uz dodatno slobodno bacanje.

Ovako – faul je dosuđen, koš poništen, a penale koji su usledili Ilić nije iskoristio, i zabeležen je poraz.

Procenite sami (uključiti zvuk).

https://fb.watch/hyKr0N1QaY/

Vesti

Kup “Radivoj Korać”

Pobedom nad ekipom Igokee u finalu (78:60), naši kadeti osvojili su međunarodni memorijalni turnir “Radivoj Korać” koji je ovog vikenda održan u Banjaluci. Bravo dečaci.

Read More »